La crisi provocada pel Covid-19 ha assotat amb força a molts gremis i sectors, sent un d’ells el sector cultural, en el qual es troben els professionals de l’audiovisual.

Un col·lectiu realment vulnerable i fràgil, moltes vegades invisible, però imprescindible, i que a causa de les especificitats d’aquest, com ara la intermitència laboral, el buit legal i les manques en l’àmbit tributari, qualsevol crisi i més una amb aquestes característiques, pot destruir i fer que es trontollin els fonaments de la indústria. Per primera vegada, més d’una desena d’associacions han decidit unir-se per a alçar la veu en representació de tots els col·lectius de l’audiovisual. El seu objectiu és aconseguir que se’ls tingui en compte a l’hora de fer front a la gestió de la major crisi sanitària i econòmica que es recordi a Espanya, a Europa i en el món sencer. Una crisi que, desgraciadament, s’agreujarà en els pròxims mesos. I és que la pandèmia està evidenciant que, malgrat que les mesures i decrets que s’estan prenent per part del Govern donen fe del seu grau de compromís amb el nostre país, moltes d’aquestes mesures no són aplicables al sector audiovisual. Es tracta de sector que serveix a la ciutadania en el seu temps d’oci i, per això, sovint es confon aquesta activitat amb alguna cosa que ve després del veritablement important. Encara que s’han presentat mesures econòmiques de gran importància per a pal·liar els estralls d’aquesta emergència sanitària en molts àmbits, hem d’assenyalar que, respecte al sector, no han estat prou específiques, ni adequades a la realitat professional i laboral. En paralitzar l’activitat per ser considerada «activitat econòmica no essencial», s’interromp tota la producció cultural en general i l’audiovisual en particular, però no el seu consum.

Paradoxalment, sense el consum de CULTURA en les llars, el confinament estaria sent insuportable.

Així, les associacions esmentades: ACCIÓN. Asociación de Directores y Directoras de Cine.; AEC. Asociación Española de directoras y directores de fotografía; ADDP. Asociación de Directores y Directoras de Publicidad; AMAE. Asociación de montadores audiovisuales de España; AMMAC. Associació de Muntadores i Muntadors Audiovisuals de Catalunya; APPA. Asociación de profesionales de la producción audiovisual; APSA. Asociación de profesionales del sonido audiovisual; ATPE. Asociación de técnicos de publicidad; DIRIGE. Asociación de directores de ficción de televisión; DOCMA. Asociación de cine documental; PNR, Plataforma Nuevos Realizadores han redactat un manifest amb una sèrie de propostes i mesures que poden ajudar a calmar l’apressant paralització del sector. Aquesta unió representa a milers de treballadores i treballadors que agrupen tant els grans com als més petits. La majoria estan acostumats a la inseguretat, però ara la preocupació per saber com podran tirar endavant és urgent. Encara així, durant aquestes setmanes, aquest sector ha demostrat la seva solidaritat oferint continguts audiovisuals de manera gratuïta i desinteressada. Han volgut enviar un missatge d’esperança que permet a la societat agafar forces i resistir al descoratjament.

El consum de cultura com bé de primera necessitat

Aquesta crisi mundial està posant de manifest en què se sustenten els pilars d’una societat i està demostrant que LA CULTURA és un d’ells.

El nostre sector no pot esperar, necessita mesures concretes que contribueixin a mantenir el teixit empresarial i als seus professionals. Els treballadors de l’audiovisual vam ser dels primers a veure’ns afectats, fins i tot abans del decret de l’estat d’alarma i, possiblement, serem dels últims a tornar a la normalitat. La lentitud en la resposta a les urgents necessitats de tot el teixit empresarial i professional del

sector audiovisual poden desembocar en una deterioració irreversible i en una catàstrofe per a milers de famílies. Tampoc podem oblidar als i les professionals que es trobaven en aquests moments implicats en projectes sense contractes formals signats i que en aquestes dramàtiques circumstàncies no poden accedir a cap mena d’ajuda o subsidi.

Perquè això no succeeixi, proposem una sèrie de mesures immediates que s’adjunten amb aquesta carta. Mesures que haurien de ser abordades d’una manera conjunta per part dels ministeris de Treball, Hisenda i Cultura i Esport per a desenvolupar mesures i solucions que s’adaptin a la nostra especificitat.

>Document Mesures Urgents Agrupacion de Asociaciones Audiovisuales (PDF)

 

 

 

ACCIÓN. Asociación de Directores y Directoras de Cine. 

AEC. Asociación Española de directoras y directores de fotografía. 

ADDP. Asociación de Directores y Directoras de Publicidad. 

AMAE. Asociación de montadores audiovisuales de España. 

AMMAC. Associació de Muntadores i Muntadors Audiovisuals de Catalunya. APPA. 

Asociación de profesionales de la producción audiovisual. 

APSA. Asociación de profesionales del sonido audiovisual. 

ATPE. Asociación de técnicos de publicidad. 

DIRIGE. Asociación de directores de ficción de televisión. 

DOCMA. Asociación de cine documental. 

PNR. Plataforma Nuevos Realizadores.