CONSULTA EL PDF: Protocolo Rodajes COVID-19 AAA

• L’Agrupació d’Associacions de l’Audiovisual, que ja representa a milers de professionals del sector, ha elaborat un protocol de rodatge consensuat amb diversos agents de la cadena cinematogràfica que està obert a totes les associacions que vulguin sumar-se; perquè malgrat que ja hi ha molts protocols circulant al carrer, des de A.A.A. s’insisteix que és necessària la unió i centralització per a no confondre als treballadors i per a poder presentar alguna cosa que pugui ser acceptada i consensuada amb els Ministeris implicats.

• Aquest protocol serà abordat el dilluns 27 d’abril en la Comissió Interterritorial de Cinematografia i Audiovisual (COMICA) la qual estarà centrada en recollir i exposar els protocols que s’han anat redactant. L’ICAA vol canalitzar el flux d’informació que s’està desenvolupant, però no farà una tasca de donar instruccions que no li competeixen.

• D’altra banda el col·lectiu continua treballant en les mesures proposades que han presentat al Govern, ja estan sobre la taula les immediates i ara estan desenvolupant en profunditat les accions haurien de prendre’s a llarg termini.

 

Després de la reunió celebrada el divendres 17 d’abril de manera telemàtica entre diversos representants del sector cultural amb el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per a abordar la crisi generada per l’emergència sanitària del coronavirus, Montero i Rodríguez Uribes es van comprometre a designar un equip de treball de tots dos ministeris perquè les mesures més urgents, immediates i concretes que els faci arribar cada sector es puguin emportar al Consell de Ministres en el mínim temps possible. L’Agrupació d’Associacions de l’Audiovisual A.A.A., va estar representada en aquesta reunió per Benito Zambrano, que va actuar també com a portaveu de FAGA, ALMA i TACEE. Del nostre sector igualment van estar Pilar Benito, de AEC; Juan Ramón Gómez Fabra, de FECE;
Miguel Morales, de Adicine; i Jonás Trueba, de la Unió de Cineastes.

 

Un protocol de rodatge únic i unificat per a tots.

Mentrestant, al llarg d’aquestes setmanes s’ha estat treballant en un document amb propostes de protocols de mesures especials per a la prevenció de riscos laborals de tècnics del sector audiovisual, elaborat pels professionals que componen aquesta Agrupació, amb l’assessoria de Silvia González Rangul de Circe H&S Services. Aquest document té com a objectiu establir un Protocol General d’Actuació per a les Productores com a part de la seva estratègia per a poder reprendre les activitats de producció després de l’aixecament de l’Estat d’Alarma decretat pel Govern. Aquest protocol serà abordat aquest dilluns 27 d’abril en la Comissió interterritorial de cinematografia i audiovisual, COMICA, la qual estarà centrada en recollir i exposar els protocols que s’han anat redactant. L’ICAA vol canalitzar el flux d’informació que s’està desenvolupant, però no farà una tasca de donar instruccions que no li competeixen.

Ja estan circulant molts protocols, però des de A.A.A. creiem que resulta imprescindible adoptar un protocol marc comú, que permeti recuperar l’activitat audiovisual de manera gradual, però sense demora i posant especial atenció en la plena protecció dels treballadors i treballadores. És un document obert i estarà en revisió permanent en funció de l’evolució dels esdeveniments i la nova informació que es disposi de la infecció pel nou coronavirus (SARS-CoV-2). Creiem també que és més pràctic i efectiu, en un moment en què urgeixen solucions, que hi hagi un únic document consensuat per tots els sectors de l’audiovisual..

 

A la taula de treball dels ministres: estratègia d’actuació a dues velocitats

A la reunió del 17 d’abril els dos ministres van indicar també que es treballarà en una “estratègia d’actuació a dues velocitats” : una, amb propostes d’aplicació urgent i immediata i una altra, a mitjà termini, amb reformes que permetin la reactivació del mateix una vegada superem l’Estat d’Alarma i la crisi sanitària. Des de A.A.A hem treballat des de llavors intensament en el desenvolupament d’aquestes mesures immediates que donin liquiditat al sector, protegeixin a les empreses, treballadores i treballadors i que estiguin encaminades a pal·liar les situacions de major vulnerabilitat econòmica i social del nostre col·lectiu durant l’estat d’alarma i en els mesos immediatament posteriors en els quals l’activitat audiovisual no es reprengui. Aquest paquet de mesures ja està damunt de la taula del Ministeri de Cultura.

En aquest sentit, A.A.A. ha creat comissions de treball que estan elaborant mesures a curt i llarg termini sobre el desenvolupament d’altres aspectes tributaris, socials i laborals, que ja contempla l’informe de l’Estatut de l’Artista, o unes altres com l’increment de la inversió en producció audiovisual per part dels operadors de televisió públics i privats així com plataformes de continguts audiovisuals, i que es poden implementar abans del final de 2020.

De moment, s’ha confirmat que es flexibilitzaran les normes administratives, tenint en consideració que certes condicions de les ajudes cinematogràfiques són impossibles de complir en la situació actual. A més, tan aviat ho permeti el Ministeri de Cultura, es realitzarà una convocatòria de la nova Ordre d’ajudes de l’ICAA. En una següent etapa es plantegen incentius fiscals i crèdits tous, entre altres mesures.

 

Noves incorporacions en l’A.A.A.

En aquests dies s’han incorporat a la nostra associació Musimagen (Associació de Compositors de Música per a Audiovisual), Associació Microclima Cineastes de Canàries i moltes altres estan sol·licitant unir-se o col·laborar. Es confirma que la unitat, la solidaritat i el treball en comú és en aquests moments el camí a seguir. Des de A.A.A. volem treballar per tots i amb tots. Per això tornem a convidar a totes les associacions petites i grans que representin als professionals de l’audiovisual en qualsevol part del territori espanyol a sumar-se a nosaltres. En aquesta línia des de l’Agrupació es posa l’accent que tota crisi és alhora una oportunitat. És el moment d’establir les bases d’un futur en el qual tota la societat ens valori i ens respecti com a professionals i com a artistes. No ens cansarem de repetir que LA CULTURA és essencial i un bé de primera necessitat.

 

 

AGRUPACIÓN DE ASOCIACIONES DEL AUDIOVISUAL

ACCIÓN. Asociación de Directores y Directoras de Cine.

ADDP. Asociación de Directores y Directoras de Publicidad.

AEC. Asociación Española de directoras y directores de fotografía.

AMAE. Asociación de Montadores Audiovisuales de España.

AMMAC. Associació de Muntadores i Muntadors Audiovisuals de Catalunya.

APPA. Asociación de profesionales de la producción audiovisual.

APSA. Asociación de profesionales del sonido audiovisual.

Asociación Microclima Cineastas de Canarias

ATPE. Asociación de técnicos de publicidad.

DIRIGE. Asociación de directores de ficción de televisión.

DOCMA. Asociación de cine documental.

MUSIMAGEN. Asociación de Compositores de Música para Audiovisual

PNR. Plataforma de nuevos realizadores.